Hospodársky vývoj Slovenska v roku 2022

Hospodársky vývoj Slovenska v roku 2022

Od roku 1993 pripravujeme v Ekonomickom ústave SAV každoročné hodnotenia hospodárskeho vývoja ekonomiky SR. Tak ako samostatná slovenská ekono…

AutorKarol Morvay a kolektív
VydavateľEkonomický ústav SAV
Rok vydania2023
Počet strán175
Rozmery170 x 240 mm
JazykSK Slovenský jazyk
Väzbabrožovaná
Váha500
EAN9788071443391
ISBN978-80-7144-339-1
ŽánerEkonomika, právo
12,20 €

Objednajte si tovar spolu nad 70,00 €
a poštovné máte zadarmo!

Viac o produkte

Od roku 1993 pripravujeme v Ekonomickom ústave SAV každoročné hodnotenia hospodárskeho vývoja ekonomiky SR. Tak ako samostatná slovenská ekonomika, aj naša séria publikácií oslavuje okrúhle jubileum, 30 rokov. Je to ideálny moment na novinky. Počnúc týmto vydaním rozširujeme našu publikáciu o kvantitatívnu predikciu a o bonusovú kapitolu, ktorá bude každý rok zameraná na vybraný špecifický problém (neošetrený v pravidelných kapitolách).

Kontinuálne si všímame premeny ekonomiky v rôznych situáciách. A v tomto ohľade nám posledné obdobie prinieslo mimoriadne „atraktívnu“ situáciu: súbeh mnohých jedinečných ohrození. Nie sme zloprajníci, príťažlivé to je pre výskum, nie pre život väčšiny populácie. Nech je ekonómom – výskumníkom odpustené, ale na rozdiel od väčšiny osôb je ich práca atraktívnejšia, keď sa objavujú rôzne šoky.

Práve reakcia ekonomiky SR na nevídaný mix šokov a hrozieb je ústredným motívom tejto publikácie. V roku 2022 už síce pandemická kríza odznievala, zato sa pridalo ohrozenie energetickou, bezpečnostnou, geopolitickou (pre vojnu na Ukrajine), ale tiež vnútropolitickou krízou. Po viac ako dvadsiatich rokoch sa pripomenul cenový šok, prehlboval sa nedostatok využiteľných pracovných síl a okrem toho ešte pôsobil tlak klimatickej krízy. Je to unikátny test pre ekonomiku a pre politické elity. Súbeh uvedených šokov bol faktorom ovplyvňujúcim takmer každú analyzovanú oblasť v tejto publikácii.

Postupnosť v tejto analýze vychádza zo vstupného súhrnného pohľadu, smeruje cez celý rad detailnejších pohľadov na čiastkové problémy až k očakávaným zmenám v blízkej budúcnosti a k predikcii vývoja. Bonusová kapitola, sa tentoraz venuje otázke nahrádzania pracovnej sily ako súčasti problému nedostatkovosti využiteľných pracovných síl, jednej z hrozieb pre rozvoj ekonomiky.

Back