Mediácia a riešenie problémových situácií v územnej samospráve

Mediácia a riešenie problémových situácií v územnej samospráve

Už starí Rimania tvrdili, že „lepší je sused vedľa, ako brat ďaleko“. Aj to je jeden dôvodov, prečo je potrebné udržiavať v obciach č…

AutorFrantišek Kutlík
VydavateľSIMARS, z.z.p.o.,
Rok vydania2024
Počet strán164
Rozmery148 x 210 mm
JazykSK Slovenský jazyk
Väzbabrožovaná
EAN9788097350666
ISBN978-80-973506-6-6
ŽánerEkonomika, právo
15,90 €

Objednajte si tovar spolu nad 70,00 €
a poštovné máte zadarmo!

Viac o produkte

Už starí Rimania tvrdili, že „lepší je sused vedľa, ako brat ďaleko“. Aj to je jeden dôvodov, prečo je potrebné udržiavať v obciach či mestách dobré a korektné susedské vzťahy. Dnes však máme ambíciu ísť ešte ďalej. Ako uviedol v predslove ku knihe Mediácia a riešenie problémových situácií v územnej samospráve čestný predseda Združenia obcí a miest Slovenska a dlhoročný starosta obce Štrba Michal Sýkora, už nehovoríme len o možnostiach riešení rôznych susedských sporov a konfliktov na úrovni samosprávnych orgánov, ale dostávame priestor využiť mediačné aktivity aj pri komunikovaní s občanmi, mapovaní ich názorov a postrehov, pri ich podiele na výkone samosprávnej demokracie a vytváraní vzájomného partnerstva občanov s orgánmi územnej samosprávy. Pridanou hodnotou je aj naznačenie možností využívania elektronickej komunikácie a aktivizovaní občanov prostredníctvom internetu a online priestoru.

Kniha je preto určená nielen mediátorom a osobám, ktoré participujú na poskytovaní alternatívnych spôsobov riešenia konfliktov na rôznych úrovniach územných samospráv, ale je vhodným kompasom aj pre pracovníkov obecných či mestských úradov, ktorí sa majú možnosť nielen zorientovať v aplikačnom portfóliu mediácie, ale súčasne si osvojiť aj základné verbálne i neverbálne zručnosti pri kontakte s občanmi, či možností ako predchádzať konfliktom. Hoci väčšina starostov a primátorov súhlasí s tvrdením, že mediácia im môže pomôcť, podľa prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska služby mediátora priamo využíva len 4,5 percenta samospráv. Ako tento stav zlepšiť má ambíciu naznačiť práve kniha Mediácia a riešenie problémových situácií v územnej samospráve, ktorá nadväzuje a rozširuje, medzi predstaviteľmi samospráv, obľúbenú publikáciu Mediácia v samospráve alebo od richtára k mediátorovi.

Back